Een kijkje in ‘De Zeeuwse Schatkamer’ van de ZB

Gepubliceerd op: 19 april 2024 11:20

Tot en met 22 mei 2024 is de tentoonstelling ‘De Zeeuwse Schatkamer’ te bezoeken in het Zeelandpaviljoen op de eerste verdieping van ZB Middelburg. De tentoonstelling neemt je aan de hand van een dertigtal bijzondere stukken mee in de rijkdom en verscheidenheid van de collecties van de ZB: oude boeken vanaf de Middeleeuwen, geschriften uit verre landen, fantasieprikkelende afbeeldingen, speciale voorwerpen en hedendaagse geluidsdragers.

De collecties van de ZB

Naast de functie van openbare bibliotheek, heeft de ZB ook de zorg en verantwoordelijkheid voor de wetenschappelijke collectie voor onze provincie. Deze bestaat uit honderdduizenden boeken, bladmuziek, tijdschriften van algemene inhoud, enkele bijzondere voorwerpen en de Zeelandcollectie. Deze zogenaamde Zelandica omvat foto’s, negatieven, prentbriefkaarten, affiches en beeld- en geluidsmateriaal. Bruiklenen van het Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen, de Protestantse Gemeenten van Vlissingen en Middelburg en schenkingen van particulieren vormen de kern van de oude drukwerken en geschriften in de collecties.   

Een ode aan nieuwsgierigheid en verwondering

Mede dankzij het aanschafbeleid van diverse ZB-conservatoren, vakreferenten en hun betrokken collega’s zijn deze bijzondere collecties er. De tentoonstelling is daarmee ook een eerbetoon aan allen die het doorgeven van verhalen een warm hart toedragen en zich hiervoor ingezet hebben. In het bijzonder onze zeer gewaardeerde conservator Marinus Bierens die mei 2024 met pensioen zal gaan en met deze tentoonstelling een deel toont van ‘zijn’ topstukken.